2009-02-28
Kommersiella konstuttryck
Mellan tagningarna av nya filmen Tetro passar Francis Ford Coppola på att dra in lite extra pengar till sin filmbudget. Han är ett lysande exempel på hur en konstnär kan använda sig av det kommersiella för att få råd att göra sina konstverk. Något som kanske svenska konstnärer bör lära sig?!
En wow-känsla
Ikebana är en japansk tradition från 600-talet. Konstartens grundläggande idé är harmoni mellan himmel, jord och människa. Ikebana ska ge plats för meditation, relaterat till material, form och färg. Något som vi kanske idag bör släppa fram i vår strävan att vilja räkna rätt.
2009-02-20
Gone fishing
Åter den 2 mars, men gå gärna in igen på dessa mycket uppskattade och välbesökta inlägg.
Smutsigt blir rent
Sveriges ryggrad
Designprocess i skolmiljö
The Day of Bay
2009-02-19
4 tjejer och 1 kille
Var igår kväll på ett semiarie och lyssnade på Per Holknekt, Odd Molly.
Seminariet handlade om affärsidé och finansiering. Per tackade fyra tjejer och en kille, för att det är de som har sett till att Odd Molly står där de står idag.
- Tjejen på socialkontoret som trodde på honom och såg till att han fick kapital och kunde få en rehabilitering för sin grova dikeskörning i alkoholens dimma.
- Tjejen han slumpartat mötte på sitt första jobb efter denna härdsmälta. Hon designern, som tillsammans med honom förverkligade att Odd Molly såg sitt ljus.
- Tjejen som han mötte under sina tidiga år som skateboardproffs. Hon som troligtvis med sin integritet står som förebild till varumärket. På en fråga så nekande han till att denna tjej hette Molly.
- Tjejen från Tyskland som under deras första mässa kom in i deras 6 kvm stora monter. Hon berättade att hon ville lansera deras varumärke i Tyskland, men hade inga pengar, ingen mode erfarenhet, inga butikskontakter och att de inte skulle stirra sig blind på att hon "bara" var 19 år. Idag har hennes verksamhet 15 anställda.
- Killen (den 13:e finansiären som frågades) som såg personerna bakom varumärket, att det var dom som var styrkan och den bärande kraften. Han vågade satsa 300 000 kronor mot 30% i företaget och med dom pengarna fick de möjligheten att skapa sin första kollektion.
Nu kan man alltid undra hur mycket som är friserat i denna berättelse, men en god historia är det! Men som i allt varumärkesbyggande, så har alltid en god historia en hedersplats. Om man nu tillåter det och naturligtvis har något att berätta som har en sanningshalt!
2009-02-18
TAXI var god dröj
Hur många gånger har jag stått där på trottoaren och viftat efter en taxi. En taxi som jag vill ha, en taxi som jag känner förtroende för. Jag tycker att det borde vara enkelt, har ju bara två kriterier Taxi Stockholm och Taxi Kurir.
I London är det enkelt, enkelt p g a att man ser vad som är en taxi. Hur en taxi visuellt ser ut.
Här i Stockholm är det svårt, alla har använt samma mall när de gjort sin logotyp och sedan är alla bilar svarta eller mörkblå. Förutom Taxi 020 som smart nog bara har gula. Men nu är det så, att det räcker inte att visuellt signalera något, ett uppbyggt förtroende under en lägre tid spelar också en stor roll.
Hur väljer jag då och vilka signaler hjälper mig att på avstånd sekundsnabbt välja rätt? Bilen får inte vara stor som en pansarbil. Bilen får inte var uppbygg på principen "Hur snabbt tar jag bort alla taxiattributen och får en bil som jag kan ha till något annat". Då brukar det lösa sig ... annars får jag väl vänta och vifta bort dessa bålgetingar till kopior!
2009-02-17
Behövs utbildning?
Igår stämde 44 tjejer SLU för könsdiskriminering. Till veterinärsutbildningen är det mest tjejer som söker och för att få balans har SLU gett företräde åt killar, trots att de sökande har samma meriter. SLU säger att de inte gjort något fel eftersom det finns ett undantag i lagen som säger att man får positivt särbehandla ett kön som är underrepresenterat.
Regeringen ska satsa på jämställdhet på universiteten och högskolorna. Eftersom det är fler tjejer än killar som tar examen och att killarna hoppar oftast av. Samt är det så att det är fler manliga professorer än kvinnliga.
Mats Lindgren på Kairos Future tror att det kommer att behövas 250 000 stycken nya chefer de närmaste tio åren. Företaget Saplo Trend Report har under maj till oktober 2008 analyserat 8 000 chefsannonser på Jobb24 och kommit fram till de 20 mest eftertraktade egenskaperna hos en chef. På sjätte plats kom kompetens!
Att ha en utbildning ... är kanske inte någon merit eller något att satsa på i framtiden, eftersom den kommer inte att efterfrågas?!
2009-02-16
The Day of Bay
Vad är rätt och vad är fel? Hur blev det så här? Ge dig själv 8 minuter och titta på Internets utveckling fram till idag. Gör alltid en ordentlig undersökning, kolla själva bakgrunden, historien. Det måste du när du ska starta en process. Du bör sedan vara modig och väga in alla perspektiv, ditt behöver inte vara rätt och allena rådande. Var modig och våga se förändringar. Även ett självspelande piano bör stämmas. Agera sedan i nuet, för vad som komma skall!
Läs även: SVD / DN / SVD / DN / DN / SVD /
2009-02-14
Följ rygg!
Det finns ett idrottsuttryck som lyder ... följ rygg ... alltså, vad du än gör släpp inte kontakten med den framför.
Ha en riktigt trevlig Alla hjärtans dag och följ rygg på den du gillar väldigt mycket!
2009-02-13
Vad är mätbart?!
Nu har Kulturutredningen kommit och av naturliga skäl har denna skapat kraftfulla reaktioner. Konstigt vore det väl annars!?
Men vad vet jag, jag är bara en enkel människa.
2009-02-12
Guiyu
Hur ser ditt hem ut? Har du dator, skrivare, routers, trådlösa sändare, mediecenter, hårddiskar, miniräknare, mobiltelefoner, digitalkameror, väckarklockor, plattTV i kök och vardagsrum?
Jag var och tränade igår. I omklädningsrummet låg en mobil helt öppet. Utan någon ägare i sikte. En kort stund efter mitt konstaterande kom en äldre man in. Det var nog hans, för en hand sökte efter den när han höll på med sin påklädningsprocedur. Jag vet ju hur jag skulle reagera om jag hade glömt den ... några återhållna svordomar skulle komma och sen skulle jag bli röd som en kräfta. Då slog det mig ... den var kanske inte hans ... va fräckt!
Jag läste här om dagen, att var femte sekund glöms en mobil i baksätet på Londons taxibilar. Att Nokia skryter med att de säljer en miljon mobiltelefoner per dag. En miljon ... var tar alla vägen?
Troligtvis inte på vår bakgård, eller baksäte. Mest troligt är att de hamnar i södra Kina, Guiyu!
2009-02-11
Sveriges ryggrad
Under många år har entreprenören stått i centrum i tillväxtdebatten, men i dagsläget så pratas det "bara" om dessa stora så kallade svenska industriföretag. Varför kan jag förstå, eftersom de är på väg att gå in i en industriglömska såsom Teko- och Varvsindustrin en gång gjorde.
Men det många glömmer bort, är att var sak kanske har sin tid och sin epok. Att den svenska företagsstrukturen verkligen har ett speciellt utseende. Tittar vi på statistik från SCBs företagsregister 2007, så ser det ut så här:
En mansföretag med inga anställda, 454 407 stycken
Småföretag med 1-9 anställda, 178 613 stycken
Småföretag med 10-50 anställda, 27 278 stycken
Medelstora med 50-249 anställda, 4 389 stycken
Totalt har vi alltså 664 687 stycken företag som idag inte räknas som stora företag. Men hur många stora företag finns det då? Jo, den finns 861 stycken i Sverige!
Det som också glöms bort, eller man pratar inte om det, eftersom många av företagen är inte på börsen. Det är Sveriges ekonomiska ryggrad, familjeföretagen! Det har varit så pass ointressant att man idag inte vet hur många dom är. Men CeFEO uppskattar att siffran ligger mellan 60 till 90% av alla företag i Sverige.
Det kanske är dags och tid för att börja fokusera på vilka och hur vårt framtida företagsSverige ska och kommer att se ut!
2009-02-10
Färglära
Att rött associeras med fara och risktagande kan vi idag se på våra stoppskyltar. Att blått associeras med lugn och fridfullhet finns också representerade på våra trafikskyltar.
Detta tog Juliet Zhu och Ravi Mehta med sig och presenterade i dagarna sitt vetenskapliga resultat i Science.
I ett år har 600 personer fått varierande problemlösande frågor, som att lösa anagram och memorera listor av ord.
Det visade sig att, när ett problem krävde en koncentration på detaljnivå så löstes problemet snabbare med en röd bakgrund än med en blå. När problemet krävde kreativitet så löstes det snabbare med en blå bakgrund än med en röd.
Blå färg ökar kreativiteten och röd ger fokus på detaljer!
Min dotter har under en längre tid velat måla om sitt rum. Hon vill ha röda väggar. Är det på grund av att jag inte ska besöka och se hennes otroligt stökiga rum. Eller vill hon "bara" öka sitt studiefokus?!
2009-02-09
Smutsigt blir rent
Det intressantaste och den största upplevelsen på förra veckans Möbelmässa var Apocalypse.
Två tjejer som har målsättning att förändra attityder, beteenden och tankesätt hos oss alla.
De visade upp en fiskbensmönstrad gummiparkett, som är gjord (mer än 95%) av återvunna bilddäck och plastförpackningar. Visste ni t ex att vi kasserar 9 miljoner bildäck per år i Sverige, nästan ett däck per person!
Men jag gillade tvålen bäst!
Tvålen är gjord av något som jag per automatik tycker är smutsigt, frityrolja från Malmö Stads alla falafelkök. Den luktar gott, gör mig behagligt len och framför allt så gör den mig ren!
Tänk vad stela vi är i vår tanke!
2009-02-08
2009-02-06
Dagens nyfikenhet 1
En fantastisk mix av 80-talets visuella uttryck och ni ska veta att denna musikvideo spelades in i september 2008.
Ett visuellt flöde
Det här är tre bilder från Portugals paviljong på Expo Zaragosa 2008.
Jag vet inte vad du upplever och får för associationer, men jag känner i alla fall vattnets flöde och reflektioner, när jag står där vid strandkanten och blickar ut över horisonten.
2009-02-05
Designprocess i skolmiljö
På Erika-Mann Grundschule i Berlin har eleverna själva gestaltat sin skolmiljö. De har tillsammans med en grupp arkitektstudenter arbetat fram en miljö som ska stimulera och inspirera. Eleverna deltog aktivt i processen och gav sin syn på hur de använde och ville använda sin skolmiljö. Hur den bör fungera och hur ett önskescenario skulle se ut.
Det här blev resultatet!
Foto: Jan Bitter
Att överhuvudtaget få se detta i en svensk skola, tror jag kan ske. Om vi får ett synsätt som stimulerar delaktighet och kreativitet in i skolans själva värdegrund. Nu finns det säkert någon som säger att den redan finns, men då tycker jag att man också ska visa det och inte bara prata om det.
2009-02-04
2009-02-03
Ett lampa som både ger ljus och värme
- Lågenergilampan har samma skadliga strålning som de gamla lysrören.
- Den ger ifrån sig en radiofrekvent strålning samt ultraviolett strålning och ozon, som troligtvis kan ge oss migrän och starta epileptiska anfall.
- Det är kvicksilver i lampan och går en varm lampa sönder så sprids en gas i rummet.
- Du ska sedan inte använda dammsugaren eftersom du kan sprida kvicksilvret.
Jag må vara en dålig och inte en upplyst människa! Allt detta har helt passerat mig, om man nu har kommunicerat det? Jag går sedan på ett seminarium, blir upplyst, känner mig fånig och ser ut som en fågelholk. På seminariet pratades det mycket gott om glödlampan och den positiva effekt som den har för individens hälsa och välbefinnande. Om den otroligt starka lobby, som har satt igång denna process och försatt oss i denna valsituation.
Då slår det mig ... jag kanske inte är ensam som har missat det här med lågeneriglampan!?
2009-02-02
Ljusmagins mästare
Vad händer när ljus integreras och samspelar med andra material? Vad händer när ljuset passerar genom kristall, gas eller flytande vätska? Kan alla miljöer ljussättas och behöver alla miljöer verkligen ljussättas?
När man kommer hem efter dessa kanonader av intryck och livsupphöjande injektioner av skaparkraft. Är det svårt att verkligen säga ... vad var det som var bäst!? Själv är jag barnsligt förtjust i själva drivkraften, hos människor och i projektet. Det gör att jag lätt fångas av själva designprocessen. Vad är det som händer och vad är det som gör att det blir som det blir!
Här har jag fångat upp några korta och distinkta ord från dessa ljusmagiker. "Att se saker och ting utan att se det." "Måste ljus var ljust ... varför inte svart". "Först kommer upplevelsen, sedan kommer material, form och teknik". "Try and error - är viktigt". "En blinkning av ett öga kan vara en inspiration och idé". "Skapa genom att leka". "Designprocessen är som en hjärnorgasm".
Humorn som bondfångare
Inom filmen finns det tre saker som beteendemässigt fångar in och är igenkännande för oss alla.
Humor, barn och djur!
Men eftersom en filminspelning är en kostsam historia, följer ett manus och ett storyboard. Är det viktigt att det inte finns med några störningsmoment. Något som inte går att kontrollera. Därför är barn och djur sällan med och är dom det så är dom helt och hållet animerade.
Då har vi humorn kvar!
Något som jag har märkt och sett förändras under en längre tid hos den svenska reklamfilmen. Är det utbredda humortricket - att skoja på en individs bekostnad.
Det startade för ungefär 20 år sedan. Ett exempel och resultat av detta trick, kommer här: Någon sitter fast, en person lägger märke till hans situation. Frågar "Behöver du hjälp? Får svaret "Jaa..." Han säger då " Ring Poolia".
Jag tror mig kunna se en skiljelinje just efter Roy Anderssons Trygg Hansa filmer, eller denna från Handelsbanken.
Den här filmen är fantastisk och ligger verkligen i tiden. Här har humorn en väldig styrka och kraft, men då gäller det verkligen att hitta en person som enkelt och visuellt kan berätta den. Jag undrar om folket från banken förstod att en god historia aldrig dör, om jag känner Roy rätt så är han fullständigt medveten om det!
När det nu gäller att använda humorn på ett annat sätt ... att skoja på en individs bekostnad ... så kan man ställa sig frågan:
- Förstår företaget filmens kraft och vad den kan ställa till med, förutom att sälja produkten.
Anser ledningen att företagets- och produktens värdegrund ger tillåtelse att skoja på en individs bekostnad, en sorts cynism.
Har företaget detta synsätt, så ska man godkänna filmen, annars betecknar jag filmen som ett klart bondfångeri.
Vad kommer att hända framöver?
Jag tror att vi kommer i humorns tecken få se mer av dataanimerade barn och djur. Titta bara på den Räkost-filmen! Eller Cadbury!! Barn och djur säljer! Kan sedan produkten rida på detta konstaterande ... go for it!
Men företagsledningen bör ställa sig frågan om detta uttryckssätt ingår i företagets värdegrund!?
Läs även: SVD / SVD /