2009-03-31

Näring för vem


Jag var igår på ett seminarie om Fisk, som Slow Food Haga anordnade i Hötorgshallen.
Mycket måste göras för att ta hand om vårt fiskebestånd och vår matbod. Fisk finns, men vissa arter är snart borta och stora områden i vårt hav är utfiskat.
Fisketekniken har utvecklats explosionsartat och skapat denna situation! Forskarna säger, om dagens flytande fiskeindustrier skulle ha 60-talets teknik skulle de inte fånga en enda fisk. Fisken fanns i större mängd och var mer lättfångad förr, men inte nu!

Vad kan jag göra som delaktig i denna näringskedja?
- Ät färsk fisk.
- Fråga efter lokalt fånga fisk.
- Ät fisk utifrån säsong, då bestämmer du som konsument när och vilken fisk som ska ligga i disken.
- Köp inte småfisk. Eftersom fisken bör ha fortplantat sig en gång innan den fångas.
- Den inhandlade färska fisken bör ha klara ögon, röda gälar, ej var för mjuk gärna "likstel", får även ha en slemmig yta.
- Sluta överhuvudtaget efterfråga och äta tonfisk, marulk och pigghaj.

Läs även: DN / DN / SVD / SVD / SVD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar