2009-01-30
"Plastic bags" - fantastiskt bildspråk
Så tittar vi lite närmare.
Dagens självkännedom 1
"Detta är höjden av oansvarighet. Det är skamligt" uttrycker sig Obama kraftfullt efter ha läst en rapport om Wall-Street höjdarnas bonusuttag under året som gick.
Smaka på summan ... 18 miljader USD!
Obama fortsätter " När de nu vill ha hjälp så skulle vi vilja att folket på Wall-Street visar lite återhållsamhet och något slags ansvarstagande". Detta gör han för att visa kongressen att han sätter ett tryck på bankerna och bankcheferna innan några nya stödpengar betalas ut.
Det man nu kan fråga sig är om den svenska finansvärlden, själva banksystemet och företagsledningarna har samma känsla för ansvarstagande och vilja att dra sitt strå till stacken?!
2009-01-29
När värderingar styr
Jag har precis läst klart boken "Konsten att växa" av Jill Bamburg. En bok som jag tycker ligger i tiden och borde vara med som förebild vid alla företagsköp. Eftersom det finns några skolexempel som berättar vad som hände sen med idéstyrda företag som Ben&Jerry´s och The Body Shop. Den bör sedan vara med i bakhuvudet hos dom som ska ta över den stora andel företag som kommer finnas ute på marknaden p g a Generationsskifte. Den kan även ge ett visst stöd för entreprenörer - hur de kan bevara sina värderingar medan företaget växer eller får stora påfrestningar p g a marknadens nuvarande läge.
Trevlig läsning i lampans sken!
2009-01-28
Dagens mod 1
En väldigt akademisk rubrik, men hon är modig i alla fall! Eftersom hon har svurit i kyrkan ... det är det hon har gjort.
Men var ligger nu problemet? Jo, dom kommer när åtgärds programmen ska implementeras!
1. Anpassa styrdokument, processer och aktiviteter efter det som förespråkas från nationellt statligt håll.
Lisa poängterar att all denna kraft, med administration och självbildskorrigering. Gör att man missar den grupp av potentiella innovationer som ligger utanför de etablerade strukturerna. Hon fortsätter: "- I ett normativt samhälle, där normen blir styrande, skapas mediokra människor. Det är det som är grundproblemet."
2009-01-27
Obama logotyp del 2
Nu blev det så att många "inofficiella" användare anammade loggan, vissa skulle nog säga den blev kidnappad. På Logobama.com kan du t ex lägga in ditt foto, men samtidigt få möjligheten att skänka en slant till Obamas kampanj som tack.
Som jag vet, finns det nog bara en hängiven grupp som låter logotypen pryda den egna kroppen och det är Harley-Davidson nördarna. Det må så vara ... nu måste jag sluta, för jag ska nu springa ned till den lokala tatueringsbutiken och överraska min fru!
2009-01-26
Berättelsen måste vara sann
Jag besökte i höstas ”Cold War Modern: Design 1945-1970” på V&A i London. En utställning som berättade hur upprustningen och kampen mellan öst och väst påverkade efterkrigstidens design och uttryck.
I början av 60-talet la NASA ned miljontals dollar på att ta fram en kulspetspenna som astronauterna skulle kunna skriva med. Den skulle kunna klara temperaturväxlingar och fungera att skriva med i tyngdlöshet. Till slut så lyckades man!
I Sovjet ställdes man inför samma problem, enkelt och snabbt löste man det hela genom att använda blyertspennor!
På eget bevåg la Fisher ned över en miljon dollar på att ta fram en penna som man sedan 1965 presenterade för NASA. Pennan testades och godkändes och 1967 köpte NASA 400 stycken Fisher Space Pen för 2.95 USD per styck. Blyertspennan användes i alla ryska rymdfärder fram till 1968, men de slutade eftersom pennorna gick sönder och de lösa delarna äventyrade själva rymdfärden.
2009-01-23
Vinteräpplen och långsiktighet
I denna tid av snåriga händelser av stora mått. Får vi i smått och positivt lära oss av våra vinteräpplen. Äpplen som har en hållbarhet fram till våren och blir mogna framåt jul eller framåt januari.
Ha ett riktigt framgångsrikt 2009, för att sedan ha ett skörderikt 2010!
2009-01-22
Samspel mellan visuellt och verbalt
2007 gav Obamas chefstrateg David Axelrod Chicagobyråerna Sender LLC och MO/DE uppdraget att ta fram en kampanjlogotyp som visuellt skulle stödja det man verbalt uttryckte " A new sense of Hope". Logotypen fanns sedan på podiet när Obama för två år sen berättade att han skulle kandidera till presidentposten.
Sedan förstod kampanjmakarna tidigt hur de skulle bygga och använda denna logotyp för att stödja den förändring och hopp som kommunicerades överallt fram till valet.
2009-01-21
Bildligt talat
Klockan 20.03. Där stod han. Sökte lite fumligt i sin ena ficka. Upp kom en mobiltelefon. Han knappade in några siffror och försökte sedan luta telefonen mot diskens vägg. När han var klar, började viftande tecknen smattra från hans händer. En kort paus ... sedan fortsatte samtalet.
Klockan 20.10 stängde han av telefonen och gick.
2009-01-20
Är det viktigt med nej-sägare?!
James Suroweicki hävdade i sin bok från 2004 att bra beslut skapas inte genom konsensus och kompromisser, utan via mångfald och självständighet. Samt att gruppen och besluten blir smartare om vi kan använda många olika perspektiv, från personer med olika bakgrund och bedömningar.
Nu var det fem år sedan denna bok kom ut på marknaden och gäller detta verkligen på den svenska marknaden?
I slutet av 2008 presenterade Bengt Olsson sin avhandling "Beskrivningsspråk i och för kreativ praxis: Idéutveckling under gruppsession". Han kom fram till att kritik tillför en energi som kreativa processer så väl behöver. Att det är viktigt att gruppen består av människor med olika referensramar, erfarenheter och åsikter. Att detta låter som en självklarhet, men att man i svensk möteskultur främjar en gemytlig konsensus över en kopp kaffe med kanelbullar. Att kollegor som höjer rösten och har avvikande åsikter uppfattas som bråkiga, illojala och själviska. Att konsensus inte är kreativt. Att en meningsskiljaktighet bör finnas annars berättigar det inte gruppens existens och är ingen process.
2009-01-19
Gör alltid en ordentlig research
Runtomkring i Tyskland fick den tyska kaffekedjan, Tchibo, skrota hela sin annonskampanj på 700 stycken ESSO bensinstationer . Orsaken var att man har använt sig av "To Each His Own" som slogan. Den tyska översättningen "Jedem das Seine" användes på Bushenwalds gator under andra världskriget för att visa att fångarna fick vad man förtjänade.
Nu är inte Tchibo ensam om att göra detta misstag, det har hänt fyra gånger förut i Tyskland. Nokia använde också denna slogan 1998, men ändrade sig snabbt till "As You Like it". Samma år använde den tyska matkedjan Rewe "Barbecuing: To Each His Own" i en broschyr. 1999 använde Burger King denna slogan i den tyska staden Erfurt. 2001 använde Merkur Bank, Munchen, denna slogan för att marknadsföra sina banktjänster.
2009-01-18
Paul Smith och hans kreativa process
Sanningshalten i själva processen
2009-01-16
Bilden som deltagare i processen
Jag var på en utställning igår, på Kammakargatan 52. Det var en fantastiskt bildepos som mötte mig när jag kom in i lokalen. Bilden har här fått ett utrymme och en tillåtelse att visa sin berättelsekraft. I DIGNITY III har studenter från Texilhögskolan använt sig av Lomography som undersökningsmetod. Fyra team har följt varuflöden, människor och kulturyttringar i Kina, Indien, Spanien, Marocko och USA. De ville visa och försöka ta reda på om plaggens värdekedja håller på att förändras en gång till. Tillverkningskunnandet, materialförsörjningen och logistiken har redan flyttats över till dessa länder. Kommer design och marknadsföring att följa med?
Utställningen håller på till den 31 januari, besök den!
2009-01-15
Förmågan att lyssna
Jag vet inte hur ni reagerar på allt som sägs och skrivs om krisen i bilindustrin.
Min reaktion är i alla fall ... en förundran ...
Titta på alla bilannonser, alla reklamfilmer och ute på stan ... den ena bilen är den är den andra lik ... var är det unika?! Men det kanske ska vara så .. en bil är en bil ... that´s it!
Men då är frågan ... måste det finnas så många? Det är kanske det som händer ... några måste bort?! Eller ... så har man förlorat något på vägen?
Ni har säkert hört historien om Lexus, ett varumärke i Toyota koncernen. Jag vet inte om den är sann eller om det är en hörsägen, men det är en bra historia och en mycket intressant berättelse.Toyota ville skapa en lyxbil och komma in på den amerikanska marknaden. På den tiden uppfattades inte Toyota för lyx och det gjorde att bilkonceptet krävde ett nytt varumärke, på så sätt skapades LEXUS.Produktionsapparaten hade man. Duktiga ingenjörer, en hängiven ledning och personal likaså. Det avgörande och viktiga var nu att lyssna på kundens behov och önskemål.Man började med en nulägesanalys och skannade alla varumärken i lyxbilssegmentet. Sedan skickades ett stort antal ingenjörer till USA där de tog anställning hos målgruppen som poolskötare, hemhjälp, chaufför, kock m m.
De iakttog, registrerade, lyssnade, fotade och antecknade. Samlade ihop informationen och åkte tillbaka.Det är kanske detta bilindustrin har förlorat?
Förmågan att lyssna, men kanske också ... ödmjukt lyssna?!
Lyssna på konsumentens behov, marknadens behov och jordklotets behov?
2009-01-13
Företagsidentiteten
Om du som företag vill vara delaktig och få ut det mesta av en designprocess bör du lita på din identitet.
Vem man är, vad man står för och vad verksamheten kan bidra med.
Identiteten ska vara äkta, inte någon kopia av något som man vill vara eller uppfattas som.
Självkännedom och uppriktighet startar en dialog och relation med företagets personal, kunder och omvärld.