2009-06-16

Fel och åter fel


Rätt eller fel
Som sig bör, tycker oppositionen tvärt om när det gäller skolan. Alltså ... alliansen har fel och inte rätt. Vad som sedan är rätt ... går att diskutera. Men det är bäst, om det blir som förut, eftersom det är rätt ... och dom förslag som presenterats är helt enkelt fel. Vi har alltså två som träter!

Framtidens utmaning
Men dom verkar inte förstå att Sverige, dagens skola och studenter står inför en enorm utmaning! Dagens skolor pumpar ut elever som använder och stimulerar den vänstra delen av hjärnan ... en linjär, logisk och analytisk sida. Det är bara så, att framtiden vill inte ha denna enbenta häst! Framtiden vill att vi ska bli bättre på att utveckla och stimulera den högra delen av hjärnan och dess tankesätt ... processinriktning, ett helikopter perspektiv, hög empatisk förmåga och vara mycket bra på ett relationsbyggande.

Gammal struktur
Tittar vi runtomkring oss, så håller den svenska industristrukturen att rasa. Den som säger att det "bara" beror på lågkonjunkturen ... ljuger för sig själv. Denna struktur är uppbyggd på och av en massa vänstra hjärnhalvor. Det är bara att erkänna ... vi kommer aldrig att få tillbaka det produktionssamhälle vi har haft. Saker och ting kommer att produceras billigare någon annan stans. För det är bara så!

Relationsbyggande
För 14 dagar sedan var jag på seminariet "Framtidens inkomstkällor för industrin" anordnat av MTC-stiftelsen. Några stora svenska bolag bekräftade att dom idag tjänade mest pengar på tjänster och att det var där framtiden låg. Men dom var "nedtyngda" av produktmänniskors oförmåga att vilja, kunna vara och bli bättre relationsmänniskor. Även om dom vill anställa ny kompetens sätter omvärlden och det egna systemet stopp för det.

Balans mellan höger och vänster
I århundranden har naturvetenskapens vapendragare (vänster) bestämt, bromsat och lagt krokben på humanioran (höger). Om nu oppositionen och alliansen vill bygga ett Sverige för framtiden, måste dom båda sluta säga rätt eller fel, utan börja skapa en skola och ett samhälle som är i balans mellan höger och vänster (hjärnhalva).

Läs mer: SVD / SVD / DN / DN / DN / SVD / SVD / SVD / SVD / VA / GP / GP / Newsdesk / KB / KP /

2 kommentarer:

  1. Tittar du på rätt ställe så återfinns intellektuell tjänsteutövning som något som skapat många nya jobb. Betydligt fler än de med höger hjärnhalva som du verkar tro kan utföra underverk. Varför har Ingenjörer så lätt att hitta jobb medan de med endast humaniora många gånger inte har privata jobb att gå till utan endast offentliga? Fler ingenjörer vore bättre för landet, för det är inte många som har en vänster hjärnhalva som duger, de flestas är dels understimulerade och dels underutbildade.

    SvaraRadera
  2. Kära Anonym, för det första, så verkar det som du inte läst inlägget ordentligt ... eller så har jag uttryckt mig oklart. Den ena hjärnhalvan utesluter inte den andra ... det ska vara en balans, då blir det underverk, naturligtvis om det tillåts :-). För det andra, så är svaret enkelt, ingenjörer anställer ingenjörer, om man bara använder vänsterhalva, så lyssnar man och agerar man med den också! Sedan tycker jag att du inte ska nervärdera vad det offentliga åstadkommer, du hamnar själv där någongång. För det fjärde, så håller jag med dig, fler ingenjörer, men dom bör vara mkt bredare och få utbildas i att använda sin högra hjärnhalva.
    Sedan vill jag bara påpeka: jag nämnde aldrig ingenjörer i inlägget, det var du som tog upp det och det säger en hel del. Ha en skön solig dag :-)

    SvaraRadera